"Een gezond en gelukkig mens is naar buiten gericht"


 

Zelf-Reflectie Naikan Retraite

 

Naikan is een zelf-reflectie methode ontwikkeld in Japan. De meeste mensen, worden geboren, leven en sterven zonder eens de tijd te nemen om werkelijk te reflecteren op hoe we ons leven geleefd hebben. In ons druk bestaan is het moeilijk tijd te vinden om serieus en met rust te reflecteren op hoe we in ons leven staan. Maar door geen aandacht te geven aan de realiteit van ons leven negeren we wat realiteit ons kan leren. Deze week retreat is een bijzondere kans om tot rust te komen en op je eigen leven te reflecteren.

  "Een hele bijzondere ervaring waar ik diep dankbaar voor ben."

Dankbaarheid


Het is bijzonder om iemand te ontmoeten wiens leven vol dankbaarheid is. Door de dag heen ontvangen we een oneindig aantal zegeningen. Vaak ervaren we dit niet zo omdat we teveel aandacht hebben voor wat we niet krijgen, onze teleurstellingen en frustraties. We waarderen het pas als het er niet meer is, als we het opeens missen. En op dat moment hebben we geen kans meer om dankbaarheid te voelen. We zoeken gewoon naar een nieuwe uitdaging om teleurgesteld te worden. Dankbaarheid noodzaakt aandacht en reflectie. Als we geen aandacht geven, zullen de oneindige aantallen manieren waarop wij in ons leven gedragen worden, onopgemerkt voorbij gaan. Als we niet reflecteren, missen we de kans om onze innerlijke wijsheid te vergroten. Gedurende deze week van zelf-reflectie heb je de gelegenheid om in detail te onderzoeken welke zorg en ondersteuning je ontvangen hebt gedurende je gehele leven. Veel mensen verbazen zich hoe veel ze als vanzelfsprekend vinden. We zien vaak niet wat er allemaal voor ons gedaan is omdat onze aandacht gevangen zit in onze gerichtheid op ons zelf, wrok of zelf beklag.

Op reis...


Stel je eens voor: je gaat op reis naar een kleine cottage in de bergen. Het is er rustig en afgezonderd. Voor je benodigheden wordt gezorgd. Je maaltijden worden naar je kamer gebracht. Je hoeft niet af te wassen. Elke morgen ontwaak je door het zachte geluid van een klankschaal en in de avond de klankschaal geeft aan dat het bedtijd is. Er zijn geen telefoongesprekken, geen rekeningen die betaalt moeten worden en geen televisie. Er wordt niet gepraat om het praten en er is weinig lawaai. Er is eenvoudig rust, een plaats om te zitten en een scherm. Op dat scherm is je eigen leven te zien. Het is een verhaal, jouw verhaal dat je meebrengt. Het is het orgineel, wat echt gebeurd is en waar jij de hoofdrol in speelt. Er is niks anders te doen dan naar dat scherm te kijken. Kijkende naar die film met jouw als hoofdrol, wat zal je dan leren? Als je aan het einde van de week naar huis gaat, met de inzichten die je hebt opgedaan hoe je hebt geleefd, hoe zal je dan gaan leven?

Wat gebeurt er werkelijk tijdens de Naikan week retreat?
De deelnemers (naikansha) beginnen met te reflecteren op hun moeder. Meestal vanaf de geboorte tot zes jaar. Daarna wordt gereflecteerd in periodes van drie jaar (6-9 jaar, 9-11 jaar etc.). Op deze manier reflecteer je je hele leven in relatie met moeder. Daarna zal de naikansha reflecteren op de relatie met vader, weer op een periodieke basis. Vervolgens op broer, zus, kinderen, leraren, vrienden, partner(s), collega's en leidinggevende. Gedurende de retreat is er de mogelijkheid op te reflecteren op mensen die men niet mag of die  moeilijkheden hebben veroorzaakt. Aan het einde van een reflectie periode, meestal 90 minuten, komt de naikan begeleider (mensetsusha) naar de naikansha om diens naikan reflectie te luisteren. De rol van de mensetsusha is om met oprechte, onbevoordeelde aandacht te luisteren en om suggesties te geven voor de volgende reflectie periode. Er vindt weinig dialoog plaats omdat Naikan zelf-reflectie is, en wat er te leren valt wordt gedaan door je eigen zoektocht en het onderzoeken van je eigen directe ervaring.


Gedurende de dag is er een werk periode van 20 minuten, tijd voor douchen en drie maaktijden. De rest van de dag van 6.30 tot 21.00 uur wordt besteed aan stille zelf-reflectie. De naikansha zit in een kleine ruimte omsloten door japanse schermen. traditioneel zit de naikansh op een kussen maar een stoel is ook mogelijk.

De naikan deelnemers worden geacht om gedurende zestig procent van hun reflectie tijd te denken aan de derde naikan vraag: welke problemen of last heb ik de ander veroorzaakt? Dit is de meest uitdagende vraag omdat relatief weinig aandacht hieraan wordt gegeven. De meeste aandacht gaat naar de vierde vraag, die we niet stellen naikan: hoe anderen ons last of problemen hebben veroorzaakt. De naikansha zal zich nu door de ogen van de anderen gaan zien. Om de 90 minuten zal de naikan begeleider (mensetsusha) een kort gesprek (3-5 min.) met de deelnemer hebben. De deelnemer zal dan kort vertellen welke bevindingen / wat er herinnerd is over de desbetreffende periode. Dit proces wordt telkens herhaald en geleidelijk aan krijgt de deelnemer een gedetailleerde overzicht van het leven en het doen en laten naar anderen toe.

Gedurende de week krijg je gezonde en vegetarische maaltijden en enige fysieke activiteiten gedurende de werk periode. Deze naikan week zal je je leven overdenken in een bijzondere locatie in de Belgische Ardennen of in Valkenburg aan de Geul.

Lokatie en kosten

De naikan retreats worden in Valkenburg aan de Geul of in de Ardennen, België gehouden.

De kosten zijn voor particulieren:

-week retraite zijn €750,-incl. BTW, 7 overnachtingen, 3 maaltijden per dag, koffie & thee en versnaperingen. 

Let op:
ben je mindfulness trainer of doe je aan mindfulness en je wilt verder komen in je proces dan is Naikan een logische vervolgstap.
                                Naikan week in:

de Ardennen, België:  
                                13 t/m 20 september 2013

Valkenburg aan de Geul:                            24 t/m 31 januari 2014

Valkenburg aan de Geul                             21 t/m 28 februari 2014

(NAIKAN BEGELEIDERS: Sabine Kaspari, Rina Murakami & Gerald Beeck)

Valkenburg aan de Geul                             26 september t/m 3 oktober 2014

Valkenburg aan de Geul                             14 t/m 21 november 2014

Valkenburg aan de Geul                                     23 t/m 30 januari 2015

Valkenburg aan de Geul                                     6 t/m 13 november 2015Neem contact op voor meer info.

 

Begin je reis met aanmelden via contact


Amida Counselling & Coaching
                            praktijk voor contemplatieve, actie- en ecogerichte psychologie